For this riverfront home we decided to turn the existing carport inside out to create a covered outdoor entertainment room. 

We used terracing for a steep slope to gain some additional level living space and incorporated overflow seating on the

existing deck without obstructing the view down to the river by eliminating the railing and adding an additional level. 

NW PORTLAND RESIDENCE

WEST LINN RESIDENCE

CLICK ON PICTURE TO ENLARGE

This West Hills home had some great stone work done in the early nineties that had failed because of drainage issues that eroded away the sand bases used during those times. We did an initial pruning and cleanup of the property to salvage and transplant what we could and to get a better grasp of the drainage issues at hand. French drains were installed at the top of the site to redirect runoff from the driveway along with catch basins. Compacted subgrades as well as new stone bases with a crushed stone setting bed were installed along with remortaring the stair treads that had become unglued. We also transformed a reflecting pool that had turned to sludge into the focal point of the garden by rebuilding the pool and adding a fountain for the sound of water and to allow for some fish. 



NE PORTLAND RESIDENCE


CURRENT PROJECTS:

CLICK ON PICTURE TO ENLARGE

This home lacked driveway circulation and a sense of arrival. Not only was there a lack of parking once you entered the driveway​, ​​​

the ​current design made it difficult to exit the garages smoothly. We redesigned the front of the home to include overflow

​parking spaces, a basketball court, a more inviting front entry, corrected drainage and sitting walls to enjoy the new space.

We also updated the stone façade of the house and used the same material as a veneer for the new walls to help extend

the buildings architecture into the landscape to create a private sunken courtyard. Project still under​ construction.

 SW PORTLAND RESIDENCE 

For this Laurelhurst home we increased the livable space by extending the architecture into the landscape to create an organized functional garden that provides food, a place to entertain many people and a quiet place to relax.

- Extending the foundation of the home, we created a raised terrace to replace the existing wood deck from the office into the garden that was more in line with the Dutch Colonial Architecture. Hand selected Bluestone slabs were used for the front entry walkway along with green walls to define the different spaces in the garden. A dry stack sitting wall using local stone with a mortared Bluestone cap helps define the eating and cooking space adjacent to the kitchen and provides additional overflow seating for entertaining. The design also reclaimed half of the driveway to allow for a raised vegetable garden and privacy from the street.

CLICK ON PICTURE TO ENLARGE

CLICK ON PICTURE TO ENLARGE

MEYER LANDSCAPE ARCHITECTURE



​The second phase of the project involved designing and building a patio on the other side of the house with a staircase and sitting wall. Also required were natural boulder staircases to access the hillside plantings and connect the circulation. Custom steel planters were installed for the front of the house to elevate the plantings in front of the existing fence and reduce road noise.